Het succes van 'Storage Wars'


Sinds de opkomst van reality show ‘Storage Wars’, zijn er steeds meer mensen die het concept ‘self storage’ of zelfopslag hebben leren kennen. De Amerikaanse serie wordt uitgezonden op A&E Network sinds december 2010, bij ons kan je de afleveringen via YouTube bekijken.

Korte introductie…

Wanneer in de Amerikaanse staat California de huur van een storage unit niet betaald wordt gedurende drie opeenvolgende maanden, kan er een openbare verkoop georganiseerd worden om de inhoud per opbod te verkopen. ‘Storage Wars’ volgt opkopers van zulke openbare verkopen. Daarbij worden ze eerst gefilmd tijdens hun korte inspectie voor de verkoop start. Het doel van de kopers is om winst te maken door een relatief goedkoop lot te kopen waarin zich liefst zo duur mogelijke goederen bevinden. Dat is altijd een beetje gokken, aangezien men de lockers of units slechts van op een zekere afstand mag bekijken en men niets mag aanraken.

Soap

Naast de openbare verkoop, het uiteindelijk ontdekken van de aangekochte goederen en ten slotte het verkopen van de al dan niet waardevolle spullen achteraf – waarbij de kijkers kunnen meegenieten van de vreugde of teleurstelling van de kopers –, zijn er ook heel wat bijkomende intriges. Tussen de diverse teams die bieden, is er vaak heel wat rivaliteit. Schuttingtaal wordt in de afleveringen netjes ‘weg-gebiept’ zoals dat hoort in de VS, maar desondanks spat de agressiviteit soms echt van het scherm.

Echtheid in twijfel

De bedenkers van het programma werden er in het verleden van verdacht allerlei wendingen in scène te zetten om de kijkcijfers de hoogte in te jagen. Rechtszaken werden aangespannen tussen enkele deelnemers en de producers van het programma waarbij het na ongeveer 2 jaar tot een minnelijke schikking kwam.

Mooie prijzen

De meest waardevolle zaken die reeds gevonden werden volgens één van de deelnemers, zijn vier tekeningen van Pablo Picasso en een handgeschreven brief van Abraham Lincoln. Dit bod bracht omgerekend een 14.000 euro op.
De grootste winst werd echter gemaakt door het duo Darrell en Bandon Sheets, die een lot kochten voor 3.400 euro en een groot aantal werken van de Amerikaanse kunstenaar Frank Gutierrez vonden t.w.v. 278.300 euro.

Spectaculaire winsten zoals deze doen een mens natuurlijk dromen. We moeten je echter al meteen teleurstellen… in België zijn zulke verkopen momenteel niet toegelaten. We zullen het dus even moeten doen met de soms wat agressieve en op sensatie beluste toestanden op z'n Amerikaans.

Most Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail